KNIŽNICA PYP 2020/2021

Milí rodičia, pedagógovia a najdrahšie deti,

mnohí viete, že od septembra mám tú česť byť knihovníčkou v PYP knižnici. Rada by som sa s Vami podelila o aktivity, vtipnosti, múdrosti a objavy, na ktorých s deťmi fičíme.

March 2021 Poem Contest - PYP3 AJ

Boli ste už v ozajstnej džungli? Predpokladám, že väčšina z Vás ešte nie, no my s prvákmi už áno! Naozajsky sme počuli škriekajúce papagáje, vrčiaceho geparda, hulákajúce opice aj padajúci vodopád. Na expedíciu nás vzala Paula, ktorá sa s džungľou tak zžila, že jej dokonca narástol chlpatý chvost. Neveríte? Tak sa spýtajte prvákov :-).
(Susanna Isern, Toto nie je džungľa / This is not a jungle!)

Po expedícii sme si potrebovali trošku oddýchnuť, tak sme čítali a rozprávali sa o rodine. Možno to znie banálne, no boli sme veľmi prekvapení, keď sme zistili, ako rôzne taká rodina môže vyzerať, koľkými jazykmi rozprávať a aké zvláštnosti jesť. Zistili sme tiež, že starší súrodenci sú skvelí pomáhači pri viazaní šnúrok na topánkach a že rodičom prospieva, keď ich deti vyženú vyvenčiť psa. Najdôležitejším objavom ale bolo, že nie je až také dôležité, kto rodinu vytvára, alebo čo zvykne raňajkovať, pretože na konci všetkého je pre úplne všetky rodiny najdôležitejšia láska. Aká je tá Vaša?
(Felicity Brooks, All about families)

Ak sa Vám podarilo otázku zodpovedať, toto bude pre Vás malina. (s čokoládou a šľahačkou). S druhákmi sme sa pýtali, čo by bolo, keby nebolo také koleso? Kto a kedy také čosi vymyslel? Druháci už vedia a ešte sa z nich vykľuli nádejní automobiloví dizajnéri.
(Anna Claybourne, Adam Larkum, The story of inventions)

Z áut prdiacich dúhu sme presadli na Bratislavské metro. Teraz určite krútite hlavami a myslíte si : veď v Bratislave metro predsa nemáme. Ale máme a ešte k tomu je to Magické Bratislavské metro! Zoznámte sa aj Vy s Almou, Damiánom aj africkým ježom a poďte sa previesť. “Prosíme cestujúcich aby si prekryli ústa aj nos rúškom, či šatkou, nasledujúca zastávka : Dunajská.”

S tretiakmi sme cestovali tiež, no až do Bangladéša. Tam sme sa zoznámili so Sabrinou, ktorá nás previedla jej každodenným životom. Aj sme boli prekvapení, s koľkými domácimi prácami musí pomáhať. Život v Indii je drsňačina, čo si budeme nahovárať... Tak sme sa radšej vrátili na Slovensko a skúmali, aká je naša krajina a prečo sa tu cítime bezpečne a doma.

Túžili ste byť niekedy ozajstnou rebelkou alebo rebelom? Podľa mňa každý chcel byť rebelom aspoň na chvíľu. Ja teda tiež a dokonca sa mi to isté obdobie môjho života aj darilo ale o tom inokedy. Pre štvrtákov som preto vybrala knihu pre rebelky a rebelov. Čítali sme o novinárke Anne, o jej odvahe meniť svet k lepšiemu aj vtedy, keď sa za pravdu tvrdo platilo. Zhodli sme sa na tom, že úplne každý jeden človek má svoju super schopnosť meniť tento svet k lepšiemu. Môže to byť aj niečo úplne malé a pritom tak veľké. Aká je Vaša super schopnosť?
(Elena Favilli, Francesca Cavallo, Príbehy na dobrú noc pre rebelky)

Tak to by sme mali. Zážitkov viac než dosť, no myslím, že mojím osobným a najlepším zážitkom zo všetkých je, že sa s deťmi spoznávam, rozprávam, že mi kývajú na chodbách alebo v jedálni, alebo len tak prídu do knižnice porozprávať sa.
A teraz Vás možno zaujíma, čo plánujeme ďalej. Pokračujeme s tematickými čítaniami, o objavovaní seba samých, empatii, tradíciách a sviatkoch, zvláštnostiach a neobyčajnostiach sveta a jeho kultúr a čosi aj o geografii. No naším najväčším plánom je školský časopis! Hurá! Viac ale nemôžem prezradiť, nechajte sa prekvapiť:).

PYP knižnica
Maruša Michalová